Interview met Kris De Leeneer

June 5, 2025

Klanten verwachten een service

TLV magazine sprak met Kris De Leeneer

Eind maart sleepte Kris De Leeneer de gegeerde titel van “Transporteur van het Jaar” in de wacht. TLV ging in gesprek met Kris over deze titel, het belang van een bedrijfsimago en de uitdagingen in de sector.

Interview: Frederic Keymeulen

TLV magazine: Wat betekent deze bekroning voor jullie als bedrijf?

Kris De Leeneer: Ik heb me moeten laten overhalen, want ik dacht weer niet mee te doen. Ik heb heel veel tijd in dat dossier gestoken. Als ik er aan mee doe, dan wil ik het echt goed doen. Ik hoop dat uit het dossier duidelijk gebleken is waar wij voor staan. Maar het was spannend. Natuurlijk, als je daar op het podium staat bij de drie genomineerden dan is het om te winnen hè. Dit pakken ze ons niet meer af. We hebben een aantal milestones nu. Eerst de verhuis naar Lokeren. Nu Transporteur van het jaar. Volgend jaar ons 25-jarig bestaan. En dan in 2027 openen we ons nieuwe warehouse.

TLV: Dat is opnieuw een megaproject.

KDL: Tuurlijk. Maar het is ook strategisch. De schaarste aan beschikbare grond begint meer en meer nijpend te worden. Dit was voor ons een immense opportuniteit. Dan zijn we klaar voor de toekomst. We gaan dat magazijn voor twee derde automatiseren. Eén derde gaan we nog conventioneel doen zodat we alle flows kunnen benutten. Dit is een enorme investering. Om dat erdoor te krijgen bij een bank moet je wel vertrouwen opwekken. Maar het is ook de uitstraling naar het bedrijf. Op de duur word je een merk. Potentiële klanten kennen je naam. En dat is belangrijk. Ook de vloot is een uithangbord. Iedereen kent ons.

TLV: Wat denk je dat het verschil heeft gemaakt bij het winnen van deze titel?

KDL: Ik hoop de voorgeschiedenis van het bedrijf, het parcours dat ik heb afgelegd en de visie die erachter zit. Ik had dat niet verwacht natuurlijk toen ik 20 jaar geleden begon. Er is zodanig veel veranderd op die tijd. Maar ik heb er altijd wel voor gezorgd dat ik mee was, dat ik wist welke tendensen er waren, wat er speelde en nog speelt in onze sector.

Ik heb altijd gezegd, we gaan professioneel werken, we gaan zorgen dat het in orde is. En als je dat doet, dat geeft je rust in je hoofd hé. Dan kun je nadenken over strategie. Waar wil ik naartoe, hoe wil ik het aanpakken en hoe kan ik mijn klanten service bieden? Na verloop van tijd heb je een imago van betrouwbare speler. En dat groeit. Dat is een proces waar je dag in dag uit moet aan werken. We zijn een uithangbord voor onze klanten en ik denk wel dat dat meespeelt. Klanten kijken naar ons, ze verwachten een service en voor die service willen zij wel iets betalen. Wij zijn voornamelijk actief in de voeding. Dat is een branche waar service nog telt. En waar je kwaliteit moet leveren. Je kan echt nog verschil maken op dat gebied.

TLV: Welke operationele uitdagingen zien jullie nu vooral?

KDL: Je hebt een aantal facetten hé. Geopolitiek is er de impact van de invoertarieven die door Trump opgelegd werden. Onze exporterende klanten hebben daar last van. Plus het consumentenvertrouwen. Er wordt minder geconsumeerd dus onze klanten verkopen minder. Alles staat of valt met dat consumentenvertrouwen. En dan is er natuurlijk ook de congestie. Neem nu Antwerpen, dat is gewoon niet meer bereikbaar. Voor de volgende tien jaar. Het zijn misschien wel afzonderlijke dingen maar die hebben wel een enorme impact op ons.

TLV: Is (deels) overschakelen naar nachtlogistiek dan voor jullie een mogelijke oplossing?

KDL: Ik heb wel een aantal wagens die ’s nachts rijden. Daar kijken we zeker naar, het is de toekomst. We zijn daar vragende partij voor, maar wat ga je dan hebben? Je gaat een aantal retailers hebben waar je straks terecht kunt, maar je gaat uiteindelijk toch meer leeg rondrijden. Dus het voordeel dat we dan hebben omdat we sneller bij de klant zijn, raken we kwijt omdat we leeg moeten terugkomen. Ik geloof er wel sterk in maar dan zal iedereen hierin mee moeten gaan.

TLV: Zijn er ook bepaalde technologieën die jullie gebruiken om de transportefficiëntie nog te verhogen?

KDL: Welke alternatieven heb je nog? In veel gevallen kunnen we Antwerpen niet vermijden en moeten we de Schelde kruisen. En als we vanuit Limburg naar Lokeren moeten komen, kunnen we toch niet via Brussel rijden? Je hebt weinig alternatieven.

Wat je ook meer en meer ziet zijn die tonnageverboden. Je mag al op veel plaatsen niet meer rijden met een vrachtwagen. Dit wordt de uitdaging de volgende jaren want het vrachtverkeer gaat toenemen. Er zijn al genoeg studies daarover. Hoe gaan we dat managen? Dat samenleven van economie en ecologie en daarbinnen nog onze boterham kunnen verdienen zal een uitdaging worden. We bekijken regelmatig onze prijzen onder andere op basis van de ITLB-indexcijfers. Maar we berekenen ook zelf de kost van congestie en proberen deze ook door te rekenen aan onze klanten. Maar dit is altijd met terugwerkende kracht. Je loopt dus altijd achter.

TLV: Jullie imago wordt nu verstrekt door de titel van Transporteur van het Jaar. Trekt dit volgens jou spontaan chauffeurs aan?

KDL: Ja, dat denk ik wel. Maar het is een combinatie van enerzijds de branding, ons imago en anderzijds hoe wij respect hebben voor onze medewerkers. Voor de chauffeur telt toch vooral een mooie vrachtwagen. Onze wagens zijn allemaal hetzelfde. We hanteren een bepaalde standaard die goed is maar zonder extravagant te doen en die ook economisch verantwoord is. Maar toch van een niveau dat chauffeurs aantrekt.

TLV: Doe je speciale zaken om medewerkers te houden en gemotiveerd te houden?

KDL: Het belangrijkste denk ik is betrokkenheid. We zijn één ploeg, we gaan er samen voor en je maakt er deel van uit. Het eerste wat ik doe ’s morgens is bij de chauffeurs langsgaan hier op het bedrijf.

TLV: Wat doen jullie concreet op het vlak van duurzaamheid?

KDL: De elektrificatie is niet tegen te houden, dat is de weg waar we naartoe moeten. Dat zal een uitdaging zijn maar iedereen staat ervoor. Het begint natuurlijk altijd met de vraag van de klant want de voertuigen zijn toch drie keer zo duur. Je moet dat aan je klant verkocht krijgen. We hebben ook al een test gedaan met elektrische opleggers maar het probleem is nog de autonomie. Als je ergens moet staan koelen en je rijdt niet, is het na een aantal uur ook gedaan.

Naast duurzaamheid toe denk ik dat ons magazijn wel het pronkstuk is. Voor een klassiek magazijn zouden we vier keer zoveel grond nodig hebben. Hier stockeren we 46.000 paletten op 12.000 vierkante meter. We zijn bij de eerste die in een betonbouw zo hoog gebouwd hebben. Door de densiteit van het shuttle systeem verliezen we amper ruimte. We hebben ook zelf onze CO2-rapportering op punt gezet. We geven onze klanten een overzicht van de uitstoot per rit.

TLV: Doen jullie al iets met artificiële intelligentie?

KDL: Artificiële intelligentie gaat ons leven vergemakkelijken als je het goed aanwendt. Ik kijk dan vooral naar de transportplanning. Overal heb je tegenwoordig slotsystemen. Een planner moet vandaag echt overal afspraken maken. Dat geeft enorm veel stress. Probeer maar om dat als mens nog te bevatten. Zo’n planning moet door een computer kunnen worden gemaakt. Dan krijgt de planning meer tijd en ruimte om met de chauffeurs te communiceren. Dit moet er voor mij toch op korte termijn kunnen zijn. Dat zal voor ons de drempel verlagen want je vindt ook geen transportplanners meer.

TLV: Slotvraag: wat zijn jouw grootste ambities voor de komende vijf jaar of tien jaar?

KDL: Ik heb nog grote ambities maar ik vind het altijd moeilijk om daar een cijfer op te plakken. Mijn ambitie is om een goed draaiend, rendabel en professioneel geleid bedrijf uit te bouwen, onze klanten een perfecte service te bieden en onze medewerkers tevreden te houden.

Ook interessant

Interviews

Interview met Guy Giroulle - directeur van het ITLB

Interviews
Onderneming in de kijker

Interview Transport Van Heyste

Duurzaam transport

Proef met langer en zwaarder emissievrij transport

Wie is TLV?

Heb je nog vragen over de sector of onze diensten en producten? Bel ons, stuur een mailtje of maak een afspraak via de kalender. We helpen je graag verder!