Interview met Guy Giroulle - directeur van het ITLB

TLV magazine sprak met Guy Giroulle, directeur van het ITLB
“Een goede basisopleiding is cruciaal”
Sinds enkele maanden is Guy Giroulle de nieuwe directeur van het Instituut voor wegTransport en Logistiek België (ITLB). TLV magazine sprak met hem over de sector en de rol en toekomst voor het instituut.
Interview: Frederic Keymeulen
TLV magazine: Wat is de visie van ITLB op de toekomst van de transport- en logistieke sector in België?
Guy Giroulle: Ik denk dat er zeker een toekomst is voor transport en logistiek in België. We zijn centraal gelegen binnen Europa en hebben ook een aantal havens. Dat zijn allemaal kansen voor de transporteurs om de goederen daar te brengen waar ze nodig zijn. Uiteraard zijn er ook wel een aantal uitdagingen. Tijdens de afgelopen jaren werd de sector al geconfronteerd met Covid, de blokkering van het Suez-kanaal en de Russische agressie t.o.v. Oekraïne. Gelukkig zien we na een tijd dat de sector zich wel kan aanpassen. En dan zijn er sowieso de andere uitdagingen zoals het tekort aan chauffeurs en duurzaamheid. De vraag is natuurlijk in hoeverre krampachtig moet worden vastgehouden aan al die normen die moeten worden behaald.
TLV: Hoe ziet u de rol van ITLB evolueren binnen een steeds digitaler wordende transportwereld? Welke rol kan het gebruik van AI gaan spelen voor vervoerders?
GG: In eerste instantie denk ik dat we ook mee willen zijn met onze tijd. Vandaar dat we digitale of e-learning modules aanbieden. Beginnende vervoersmanagers kunnen de lessen volgen wanneer het hen het beste uitkomt. Als de stof te moeilijk is, is er de mogelijkheid om terug te spoelen. Als het dan nog niet zou lukken, dan is er altijd de mogelijkheid om via e-mail de vraag te stellen. En dan geven wij die door aan de docenten en zal op korte termijn een antwoord gegeven worden. Belangrijk om op te nemen in onze opleidingen is ook het belang, het nut en de gevaren van digitalisering in de transport en logistieke sector. Denk aan cybersecurity, telematica en natuurlijk ook AI. Ik denk dat we in onze toekomstige cursussen bijvoorbeeld ook zouden kunnen spreken over artificiële intelligentie. Cyberaanvallen zijn iets waar ook transportbedrijven mee kunnen worden geconfronteerd. Dus dat zijn zeker zaken waar dat we ook de nodige aandacht moeten aan geven in onze cursussen. De artificiële intelligentie zie ik ook wel als een nuttig instrument met veel opportuniteiten op het vlak van bijvoorbeeld route-optimalisatie, ladingbeheer, veiligheid of klantenservice. Idealiter zou artificiële intelligentie ook kunnen worden ingeschakeld voor het beantwoorden van ellenlange vragenlijsten voor enquêtes en andere administratieve formulieren die moeten worden ingevuld.
TLV: Welke opleidingen of initiatieven biedt ITLB aan om de skills van professionals in de sector te versterken?
GG: Onze kernactiviteit is toch wel de basisopleiding die we geven rond inzake vakbekwaamheid om ervoor te zorgen dat een startende ondernemer de vervoersvergunning zou kunnen halen. Daarbij vinden wij het belangrijk dat vaardigheden worden meegegeven met die startende ondernemers. Een goede basisopleiding is cruciaal belangrijk. Vandaar het belang van vakken zoals boekhouden, fiscaal recht, betalings- en financieringstechnieken, verzekeringen, vervoersovereenkomst … Een vervoersmanager moet niet alleen een bedrijf kunnen leiden maar moet ook een gesprek kunnen voeren en begrijpen wanneer een bankier een leningsvoorstel doet, wanneer een boekhouder-fiscalist een advies geeft om minder belastingen te betalen, een verzekeraar een verzekering wil verkopen of wanneer een advocaat hem of haar moet verdedigen.
Een ander heel belangrijk onderdeel is de opleiding kostprijsberekening en de daaruit voorvloeiende prijsvorming. Bij de prijszetting naar de klanten toe kan een vervoersmanager bovendien teruggrijpen naar de kostprijsindices die het ITLB maandelijks berekent en publiceert. Ook aan de hand van onze conjunctuuranalyses kunnen bedrijven hun strategieën aanpassen op basis van economische voorspellingen om zo beter voorbereid te zijn op veranderingen in de markt. Tenslotte beschikt het ITLB ook op het vlak van het ADR en de arbeidsreglementering (rij- en rusttijden) over de nodige expertise.
TLV: Wat is volgens u de sleutel tot het aantrekkelijker maken van de sector voor jong talent?
GG: Het is belangrijk om voldoende vroeg te beginnen. Overheid, beroepsfederaties en andere spelers kunnen informatiecampagnes opzetten binnen scholen en op beurzen en evenementen waar veel jongeren aanwezig zijn. Samen moeten we het belang van de sector voor de economie aantonen. Daarnaast is het belangrijk om de troeven van het beroep van vrachtwagenchauffeur in de verf te zetten. De toegang tot het beroep van chauffeur is vrij laagdrempelig. En niettegenstaande een chauffeur in principe als werknemer start, is een bestuurder autonoom en heeft hij heel wat vrijheid.
TLV: Voor onze vervoerders zijn de kostprijsindices en -prognoses cruciale informatie. Zie je op korte of middellange termijn wijzigingen in de samenstelling ervan?
GG: De indices zijn in hun huidige vorm vier jaar oud. Ik denk dat het tijd is om met TLV en de andere beroepsfederaties een eerste evaluatie te maken van de samenstelling van de kostprijsindices. De huidige kostprijsindices zijn inderdaad enkel maar toepasbaar voor bedrijven die rijden met dieselvoertuigen. In de toekomst zullen we ook moeten kijken naar de zero emissie voertuigen. Maar dit zal wel een afzonderlijk model moeten zijn omdat er een aantal kostencomponenten toch wel volledig verschillend zijn: brandstofkosten, aankoopprijs, onderhoudskosten, banden, verzekering en personeelskosten. Laadbeurten duren namelijk langer duren en je moet ook rekening houden met de kosten van laadinfrastructuur. We moeten evenwel heel goed nadenken en voorafgaande gesprekken voeren met constructeurs, bedrijven die al beschikken over elektrische vrachtwagens en uiteraard de beroepsfederaties.
TLV: Hoe ziet ITLB de impact van Europese regelgeving op de Belgische transportsector?
GG: Toen ik mij aan het inlezen was in deze sector, schrok ik ervan dat de impact van de Europese wetgeving enorm groot is op de sector en ook op de wetgeving hier in België. Regels maken is één zaak maar regels moeten ook afdwingbaar zijn en dit op eenzelfde manier binnen alle lidstaten. En dit laatste laat soms te wensen over. De Europese Commissie moet er niet alleen over waken dat richtlijnen correct worden omgezet in nationale of regionale wetgeving maar ook dat de naleving van deze regionale of nationale regels op een correcte manier plaatsvindt en dat de voorziene sancties worden toegepast.
Een recent initiatief dat ik toejuich zijn de voorstellen die de Europese Commissie heeft gelanceerd om de EU-regels te vereenvoudigen en het concurrentievermogen te stimuleren en om bijkomende investeringscapaciteit aan te trekken. Dit is een belangrijke stap vooruit om een gunstiger ondernemingsklimaat te creëren zodat Europese bedrijven kunnen groeien en innoveren. De CSRD-richtlijn waar zowel grote bedrijven rechtstreeks maar ook kleine bedrijven onrechtstreeks mee worden geconfronteerd vind ik buiten proportie en druist in tegen de vereenvoudigingsmaatregelen die de Europese Commissie voor ogen heeft.
TLV: Wat heeft u persoonlijk het meest verrast sinds u bij ITLB werkt? Wat hoopt u over vijf jaar bereikt te hebben met het instituut?
GG: Over vijf jaar hoop ik mee dankzij het enthousiasme van de medewerkers het ITLB terug op de kaart te zetten. Daarom dat we trachten via sociale media transportbedrijven te bereiken met statistieken van belang voor de sector, prijsindices, resultaten van studies. Wanneer de federaties bepaalde zaken aanklagen bij de beleidsmakers moet dit ondersteund worden aan de hand van cijfers. Ook daar is het de bedoeling dat het ITLB de beroepsfederaties helpt door de nodige cijfers ter beschikking te stellen om de problemen te duiden met statistieken.
TLV: Wat is de belangrijkste boodschap die u aan de lezers van TLV magazine wilt meegeven?
GG: We willen in de eerste plaats nieuwe kandidaat vervoersmanagers een kwaliteitsvolle opleiding geven zodat zij een stevige basis hebben voor een succesvolle toekomst bij het leiden een transportonderneming. Daarnaast willen we studies en onderzoeken op economisch en juridisch vlak uitvoeren om de vooruitgang en de veiligheid van vervoer van goederen over de weg en de logistiek van goederen in het algemeen te verzekeren. Tenslotte wil het ITLB de beroepsfederaties ondersteunen bij het verdedigen van de belangen van de sector.
TLV: Zijn er toekomstige projecten of initiatieven waar we nu al naar mogen uitkijken?
GG: Nieuwe kandidaat vervoersmanagers zullen vanaf september dit jaar ondervinden dat we een verjongd, gemotiveerd en versterkt team van gemotiveerde lesgevers hebben voor de basisopleiding vakbekwaamheid. Sommige van onze handboeken waren immers dringend aan actualisering toe. Bovendien willen we ook actuele onderwerpen zoals artificiële intelligentie en cybersecurity daarin opnemen. We hopen zo jonge starters een stevige basiskennis te geven. Ook daarna zouden we op vraag van transportondernemingen welbepaalde opleidingen verder kunnen uitdiepen zodat vervoersmanagers aanvullende opleidingen kunnen volgen.

Wie is TLV?
Heb je nog vragen over de sector of onze diensten en producten? Bel ons, stuur een mailtje of maak een afspraak via de kalender. We helpen je graag verder!