Op 1 juli 2024 worden de tarieven voor de kilometerheffing in Vlaanderen en Brussel opnieuw geïndexeerd.

May 30, 2024

Voor een Euro 6-voertuig in de zwaarste gewichtsklasse komt er in Vlaanderen 3,05% bij. In de categorie van 12 tot 32 ton stijgt het tarief met 2,60%. De laagste gewichtsklasse binnen Euro 6 kent de grootste stijging: 3,38%. In Brussel bedraagt de stijging voor een Euro 6 van meer dan 32 ton gemiddeld 3%. Als lid kan je de nieuwe tarieven raadplegen in het helpcenter op onze vernieuwde website.

Lees meer via ons helpcenter: Indexatie tarieven kilometerheffing op 1 juli 2024 – TLV Helpcenter

Voordeel voor zero emissie

Om de vergroening van het logistiek transport aan te moedigen, heeft ook het Brussels Hoofdstedelijk Gewest het voordeeltarief van nul eurocent/km vanaf 01/07/2024 toegekend aan zero-emissie voertuigen (ZEV) zoals dit al het geval was op het volledige Vlaamse wegennet. De OBU blijft echter verplicht voor ZEV. In Wallonië (Sofico) worden de emissievrije voertuigen nog steeds ingedeeld in de emissie-categorie Euro 6.

Geen uitbreiding

Er worden geen bijkomende wegen toegevoegd aan het bestaande tolwegennet in Vlaanderen noch in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Het Waalse Gewest heeft een deel van de N246 in Tubeke (tussen KP 0 en KP 1,45) uit het tolwegennet overgedragen naar het gemeentelijke wegennet. Op dit traject zal dus niet langer kilometerheffing voor vrachtwagens verschuldigd zijn.

Ook interessant

Duurzaam transport

Kaderovereenkomst duurzame stedelijke logistiek ondertekend

Onderweg

Autosnelweg tussen Parijs en Normandië wordt free flow tolweg

Duurzaam transport
TLV

Verplichte emissievrije distributie? Dit deed TLV voor jou!

Wie is TLV?

Heb je nog vragen over de sector of onze diensten en producten? Bel ons, stuur een mailtje of maak een afspraak via de kalender. We helpen je graag verder!