Edito | Verrassingen zijn niet leuk

November 16, 2023

We hebben het in de afgelopen maanden al verschillende keren gemeld: de Vlaamse regering heeft in haar wijsheid beslist om de sector nog eens extra uit te melken. Met de bedrieglijke motivering dat men een modal shift zal bereiken, worden op 1 januari 2024 bijna 700 kilometer Vlaamse wegen voortaan betalend.

Uiteraard is de echte reden voor deze beslissing dat de Vlaamse regering extra geld nodig heeft. Natuurlijk heeft TLV er fel tegen geprotesteerd samen met alle andere federaties én het hele middenveld via de Mobiliteitsraad Vlaanderen. Dat vechten blijven we zeker doen. De vaststelling dat die politici, op zowat zes maand voor de verkiezingen, met plezier een hele sector schofferen en zelfs hun schouders ophalen als ze daarop gewezen worden, is ronduit bedroevend.

De transporteur kan maar beter voorbereid zijn. Voor veel ritten stijgen de kosten heel fel door de bijkomende betolde wegen. Geen enkele vervoerder heeft de marge om die bittere pil zelf door te slikken. Als ondernemer heb je op zo’n moment geen andere keuze dan de klant een hogere prijs te laten betalen. De laatste weken van het lopende jaar zullen dan ook belangrijk zijn om met de verlader in gesprek te gaan. Wie dit niet doet, geeft zichzelf eigenlijk de garantie op elke dag verlies draaien.

Naast de hogere tolkost krijgt de vervoerder begin 2024 opnieuw het vergiftigd geschenk van de jaarlijkse loonindexering. Zelfs al is de inflatie veel lager dan een jaar geleden, toch komen er zeker hogere lonen aan. Niet vergeten dat de recordinflatie van 2022 tot op vandaag zijn sporen trekt in onze hele maatschappij. Laat je dus niet verrassen door té positieve berichten die doen uitschijnen dat de kosten niet meer zouden stijgen. En zorg er in jouw eigen belang voor dat je klant ook niet verrast is!

Lode Verkinderen
Directeur

Ook interessant

Interviews
TLV

De structurele knelpunteconomie krijg je niet zomaar opgelost

Interviews
TLV

TLV magazine sprak met Tinie Verhulst van Euro Tap Rent en Joti Trans

TLV

Edito | Daar is de nieuwe TLV!

Wie is TLV?

Heb je nog vragen over de sector of onze diensten en producten? Bel ons, stuur een mailtje of maak een afspraak via de kalender. We helpen je graag verder!