Opgelet voor rijbewijstoerisme!

June 26, 2024

Domicilie in België en rijbewijs in buitenland behaald?

In de transportsector zijn vele nationaliteiten tewerkgesteld, al dan niet gedomicilieerd in België. Heel wat van deze buitenlandse chauffeurs, met nationaliteit van een andere EU lidstaat, beschikken dan ook over een buitenlands EU–rijbewijs.

Op zich is dat ook geen probleem: een in de EU uitgegeven Europees rijbewijs behoudt zijn geldigheid in iedere Europese lidstaat. Vb. een Frans, Pools, Roemeens, Nederlands rijbewijs… Een chauffeur die in een andere EU-lidstaat is gedomicilieerd en daar zijn rijbewijs C/CE haalt, kan daarmee perfect op Belgische wegen rijden, ook al is de chauffeur werkzaam voor een Belgische werkgever.  

“Steeds meer PV’s voor rijbewijstoerisme"


Domicilie in België

Ook wanneer een chauffeur vanuit een andere EU lidstaat naar België verhuist, dan blijft zijn buitenlands (Europees) rijbewijs geldig. Het rijbewijs moet niet verplicht omgewisseld worden. Het moet wel geregistreerd worden in de gemeente waar de chauffeur zich heeft gevestigd. Deze registratie zorgt ervoor dat het rijbewijs nadien bij een verlenging gemakkelijker kan omgezet worden naar een in België uitgegeven Europees rijbewijs.  

Zodra een persoon zich in België domicilieert, moet de Belgische wetgeving gevolgd worden voor de verlenging van het rijbewijs. Dit betekent dat de medische schifting in België moet vernieuwd worden, de code 95 in België moet verlengd worden (als de werknemer woont en werkt in België) en dat eventueel bijkomende categorieën in België moeten behaald worden (vb. van rijbewijs C naar CE).  

In de praktijk gebeurt het regelmatig dat een buitenlandse onderdaan in België gedomicilieerd is, maar toch terug gaat naar zijn thuisland/land van origine om zijn rijbewijs te vernieuwen, vooral bij Oost–Europese onderdanen. Mogelijks omdat de verlenging daar vlotter loopt, er geen taalbarrière is …  

Maar: een rijbewijs in het buitenland behalen/hernieuwen terwijl de chauffeur in België is gedomicilieerd, is in strijd met de Belgische wetgeving.
Dit wordt beschouwd als rijbewijstoerisme en is strafbaar.  


Opgelet voor ongewenste boetes

De voorbije maanden stelt TLV vast dat er meer en meer PV’s worden opgemaakt voor rijbewijstoerisme, wanneer bij een wegcontrole wordt vastgesteld dat het rijbewijs in het buitenland werd afgeleverd op een tijdstip waarop de chauffeur in België was gedomicilieerd.  

Dus: heb je buitenlandse chauffeurs met een domicilieadres in België? Wijs hen er op dat zij hun rijbewijs enkel geldig in België kunnen verlengen!

Ook interessant

Personeel en arbeid

Vrachtwagenchauffeur worden doe je zo...

TLV
Duurzaam transport
Economie
Onderweg
Personeel en arbeid

"Stoppen met debatteren, starten met beleid, daar rekent TLV op."

Personeel en arbeid

Wat te doen met een verkeersboete van je werknemer?

Wie is TLV?

Heb je nog vragen over de sector of onze diensten en producten? Bel ons, stuur een mailtje of maak een afspraak via de kalender. We helpen je graag verder!