Edito | Ondanks de markt en de politiek

December 18, 2023

Op het einde van 2022 was het duidelijk voor iedereen dat het huidige jaar zou gepaard gaan met enorme kostenstijgingen van het transport. De inflatie was elke dag in het nieuws, en alle vervoerders deden er alles aan om hun winstgevendheid in het licht hiervan te bewaren.

We kennen ondertussen de evolutie van het aflopende jaar. De economie slabakte, de files piekten en dus nam de marktdruk op de prijzen stelselmatig toe. Dat vertaalde zich meteen in een recordaantal faillissementen binnen onze sector.

En wat deed de politiek ondertussen? Ondanks de luide roep van TLV over de steeds moeilijkere situatie in de sector, vond de Vlaamse regering het nodig om te beslissen om de kilometerheffing uit te breiden. Vanaf 2024 wordt het tolplichtige wegennet uitgebreid met maar liefst 685 kilometer. Het is maar één van de voorbeelden die terecht op onbegrip en frustraties stuiten bij onze ondernemers.

Politici moeten in juni dan ook niet verwonderd zijn als de burger deze frustraties zal uiten in het stemhokje. En aan TLV zal het zeker niet gelegen hebben, wij hebben meer dan voldoende op tafel geklopt en herhaald hoe negatief hun beleid voor de sector is geweest.

Wat moet de vervoerder nu doen? Zelfs al zijn de marktomstandigheden extreem ongunstig, toch heeft hij geen andere keuze dan te vermijden verlies te draaien, en dus de juiste prijs, hoger dan in 2023 te vragen. Gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar een beter plan is er niet.

En de politiek? Die moet echt wel stoppen met de sector het leven zuur te maken en altijd maar hogere eisen op te leggen. Welke minister of partij neemt het écht op de voor de sector? Ik ben benieuwd!

Lode Verkinderen
Directeur

Ook interessant

Interviews
TLV

De structurele knelpunteconomie krijg je niet zomaar opgelost

Interviews
TLV

TLV magazine sprak met Tinie Verhulst van Euro Tap Rent en Joti Trans

TLV

Edito | Daar is de nieuwe TLV!

Wie is TLV?

Heb je nog vragen over de sector of onze diensten en producten? Bel ons, stuur een mailtje of maak een afspraak via de kalender. We helpen je graag verder!