E-facturatie verplicht vanaf 2026

Wacht niet met implementatie
Vanaf 1 januari 2026 wordt digitaal factureren algemeen verplicht voor elke ondernemer in België. Wie nog niet gestart is of nog niet met de boekhouder hierover afspraken heeft gemaakt, gaat dus maar beter vandaag nog aan de slag.
Elektronisch factureren omvat het volledig digitaal opmaken, verzenden, betalen en boeken van een factuur. Het gaat dus niet over een factuur die je als pdf via mail verstuurt. We spreken over een bestand dat van machine naar machine verzonden wordt via het zogenaamde Peppol-netwerk. Dat is een beveiligd Europees netwerk dat toelaat om onderling elektronische facturen uit te wisselen op een gestandaardiseerde wijze en volgens een bepaald protocol. Facturen waarop essentiële info ontbreekt worden simpelweg niet aanvaard.
Het kost sowieso altijd een inspanning om er mee te starten. Zo moet je altijd over het KBO-nummer van de ontvanger beschikken. En aangezien het format dwingend is, kan je zonder de vereiste gegevens géén e-factuur opmaken. Vaak leeft ook de bezorgdheid of de facturen via het e-invoicing systeem wel tijdig betaald zullen worden. Om al die redenen schuiven veel kmo’s en zelfstandigen de overgang naar e-facturatie op de lange baan. Voor die groep van ondernemingen is het vandaag nog altijd makkelijker om een pdf’je door te mailen naar hun klanten. Al zal dat ook voor hen tegen 1 januari 2026 anders moeten.
Hoe maak je een e-factuur op?
Er zijn heel wat toepassingen op de markt om zelf e-facturen op te maken. Daarbij is er een belangrijk onderscheid tussen e-facturen verzenden én ontvangen. Dat zijn twee verschillende processen. Je kijkt dus best even na wat de mogelijkheden zijn van de facturatiesoftware of het boekhoudpakket dat je nu al gebruikt. Van grote ERP-systemen tot boekhoudpakketten en facturatiesoftware. De meeste daarvan zijn betalend. Het grotere aanbod en de sterkere concurrentie leidt ook wel tot een scherpere prijssetting.
Daarbij is het belangrijk om niet zomaar met gelijk welke dienstverlener in zee te gaan. Laat je niets aanpraten. Verken de markt, onderzoek de mogelijkheden en kies de toepassing die het beste past bij jouw situatie en noden. Neem zeker ook contact met je boekhoudkantoor en kijk in welke mate je gebruik kunt maken van hun boekhoudsoftware voor e-facturatie.
Sowieso zijn er twee fiscale tegemoetkomingen voorzien wanneer je nieuwe software moet aanschaffen:
• Sinds dit jaar is er een verhoogde investeringsaftrek van 20% voor digitale investeringen, waaronder software voor e-facturatie.
• Er komt ook een tijdelijke verhoogde kostenaftrek van 120% voor de kosten om factureringspakketten te huren en voor advieskosten.
Wil je ons webinar over e-facturatie herbekijken? Of zit je nog met praktische vragen of op zoek naar een softwareleverancier?
Alle informatie vind je meteen in ons helpcenter.

Wie is TLV?
Heb je nog vragen over de sector of onze diensten en producten? Bel ons, stuur een mailtje of maak een afspraak via de kalender. We helpen je graag verder!